Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΑΦΙ : ΦΥΣΙΚΗ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ


Τι να πει κανείς γι' αυτό το υπέροχο, πανέμορφο πλάσμα. Η εξωτερική εμφάνιση του ελαφιού θα μπορούσε άνετα να το χαρακτηρίσει σαν έναν χορευτή της φύσης!
Αιθέρια κίνηση, φυσική χάρη και μια "αθόρυβη" ομορφιά, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα όταν το κοιτάς να τρέχει ή να στέκεται ακίνητο.
Πέραν των ευγενών αυτών γνωρισμάτων, το ελάφι διαθέτει και ορισμένα ακόμη χαρακτηριστικά που μπορεί να εντυπωσιάσουν, αλλά και να εκπλήξουν ευχάριστα. Ένα από αυτά είναι η αξιοπρόσεκτη δύναμη που διαθέτουν, την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν.


Σαν θηλαστικό, το ελάφι ζει και αναπτύσσεται σε κοπάδια. Σαν μητέρες, οι ελαφίνες είναι γνωστές για τη στοργικότητα και την προστασία, που παρέχουν με αυτοθυσία στα μικρά τους, ενώ και ο πατέρας τις περισσότερες φορές δε μένει αμέτοχος στην ανάπτυξή τους.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα μικρά ελαφάκια, είναι όταν απομακρύνονται καμιά φορά από το κοπάδι, ξεφεύγοντας και, τότε εμφανίζονται τα μεγάλα σαρκοφάγα αρπακτικά, που τα κυνηγούν και πολλές φορές αρπάζουν κάποια απ' αυτά.


Ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα των ελαφιών είναι το πολύ ισχυρό κι αλάνθαστο ένστικτο τους.
Αυτό το ένστικτο, που στα ελάφια είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο, λειτουργεί προστατευτικά, επιτρέποντάς τους να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, ακόμα κι όταν βρίσκεται μακρυά και να τρέπονται έτσι σε φυγή, με ένα θαυμάσιο τρέξιμο υψηλής ταχύτητας και αξιοθαύμαστων ελιγμών. Παρ' όλα αυτά, το ξέφρενο κυνηγητό τους δεν είναι πάντα αναίμακτο και χωρίς απώλειες. Τα σαρκοφάγα ζώα που συνήθως τα στοχοποιούν και τα κυνηγούν, κατορθώνουν να εντοπίζουν τα πιο αδύναμα, άρρωστα ή μικρά σε ηλικία, τα απομονώνουν και τελικά, τα σκοτώνουν μ' ένα μοιραίο δάγκωμα στο λαιμό, ακινητοποιώντας τα.


Ένα, επίσης, κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα που συναντάμε στα περισσότερα είδη π.χ. γκνου, γαζέλες, αντιλόπες κ.τ.λ., είναι τα υπέροχα, δυνατά κέρατα στην κορυφή του κεφαλιού τους.
Τα κέρατα αυτά χρησιμεύουν στα ελάφια με τρόπο πολύπλευρο, όπως επί παραδείγματι σαν διαφοροποίηση των αρσενικών από τα θηλυκά, αφού τα βλέπουμε μόνο στα αρσενικά και όχι στα θηλυκά.


Μια άλλη χρησιμότητα αυτών των κεράτων έγκειται στην περίοδο αναπαραγωγής, όταν το αρσενικό ανάλογα με το πόσο εντυπωσιακά κέρατα διαθέτει, προσκαλεί και προκαλεί το άλλο αρσενικό, που στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται αντίπαλος, όταν διεκδικείται κάποιο θηλυκό. Τότε, οι δυο τους επιδίδονται σε μια σκληρή αναμέτρηση επικράτησης του ισχυρότερου, με όχι πάντα ευχάριστα αποτελέσματα, αφού πολλές φορές καταλήγει στην θανάτωση του ενός από τους δύο αντιπάλους.
Επίσης, τα κέρατα αυτά χρησιμεύουν και σαν κεραίες, αφού τους επιτρέπουν να λαμβάνουν "σήματα" προειδοποιήσεων, όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά.


Εν κατακλείδι, το ελάφι παρά την εύθραυστη και αιθέρια εμφάνισή του, είναι ένα πολύ δυνατό και αποφασιστικό ζώο, το οποίο αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς, κοσμεί το ζωϊκό βασίλειο με την ξεχωριστή ομορφιά του, αλλά και διαθέτει σπάνια χαρίσματα, τα οποία θα γίνουν αντιληπτά μόνο σ' εκείνον που θα έχει τη σπάνια χαρά να το γνωρίσει από κοντά, ζώντας μαζί του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου