Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


Είναι γεγονός, ότι η μουσική εξευγενίζει και μεταμορφώνει τον άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου.
Τι γίνεται, όμως, με τα ζώα;
Μια ομάδα επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, διεξήγαγε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο τα ζώα, αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στο μουσικό ερέθισμα, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στους σκύλους.
Κι ενώ, κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν πλήθος ανάλογων ερευνών, οι οποίες απέδειξαν ότι τα ζώα ανταποκρίνονται πλήρως στα μουσικά ακούσματα, εντούτοις, δεν υπήρχαν ασφαλή συμπεράσματα για τα σκυλιά.

Εικόνα by ~wackycracka

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ερευνών, σχετικά με το είδος μουσικής που προτιμούν. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται πως τα ζώα αντιδρούν πολύ θετικά στο άκουσμα της κλασσικής μουσικής και μάλιστα, δείχνοντας μια ξεχωριστή προτίμηση σε συγκεκριμένους συνθέτες, όπως π.χ. τον Μπαχ, Βιβάλντι και τον Μότσαρτ.
Στα ίδια συμπεράσματα, κατέληξε και η παραπάνω έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ, σε μελέτη που έγινε σε πενήντα σκύλους, οι οποίοι για αρκετές μέρες άκουγαν διάφορα είδη μουσικής, από χέβι μέταλ, μέχρι Μπρίτνεϊ Σπίαρς και από Ρόμπι Γουίλλιαμς μέχρι Μπομπ Μάρλεϊ και Βιβάλντι.

Εικόνα by *sinsenor
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι σκύλοι τάσσονται σαφώς υπέρ της κλασσικής μουσικής, καθώς υπό τους ήχους της επέδειξαν μια αξιοζήλευτη συμπεριφορά : ευεξία, ελάχιστο έως καθόλου γάβγισμα, χαλάρωση και ανάπαυση.
Εν αντιθέσει, με τη χέβι μέταλ μουσική, όπου οι σκύλοι ήταν εμφανώς ανήσυχοι, θορυβώδεις και με έντονη υπερκινητικότητα!
Τέλος, αντίστοιχες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι αγελάδες παράγουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας γάλα, όταν ακούν απαλή μουσική, ενώ οι κότες που ακούνε τη μουσική από ένα ραδιόφωνο, παράγουν περισσότερα αβγά.


Στην ίδια τη ζούγκλα της Αφρικής, στις απέραντες σαβάνες, ένα κοπάδι λιονταριών παρουσίασε μια ξαφνική ηρεμία και έλλειψη επιθετικότητας, στο άκουσμα και μόνο της κλασσικής μουσικής.
Εδώ αυτομάτως, δημιουργείται το εξής ερώτημα : μπορεί, λοιπόν, να εξημερωθεί ένα άγριο ζώο μόνο με τη συνδρομή της μουσικής; Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί. Αλλά το άγριο ένστικτο που "κοιμάται", δεν αποκλείει κανείς, ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να "ξυπνήσει"...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου