Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΑΓΟΠΟΔΕΣ - ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ


Οι Λαγόποδες (Lagopus) είναι ένα είδος πτηνών, όχι πολύ γνωστό, που ξεχωρίζει για την όμορφη παρουσία του και, ζει (κυρίως) στις αρκτικές περιοχές, βόρεια της τούντρας.
Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μικρές αγριόρνιθες, που χωρίζονται σε τρία ή τέσσερα είδη, με πιο συνηθισμένη την κόκκινη η οποία είναι και η μοναδική που το χρώμα της παραμένει ίδιο κατά τη χειμερινή περίοδο.


Ο κόκκινος λαγόποδας ή αγριόρνιθα, ζει στις απέραντες πεδιάδες της Σκωτίας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, όπου το κλίμα είναι εύκρατο, χωρίς πολλά χιόνια. Γι' αυτό το λόγο, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι κόκκινες αγριόρνιθες είναι οι "λαγόποδες της ιτιάς", κάτι που τις καθιστά δημοφιλείς στους κυνηγούς σε όλη την Ευρώπη.


Το πιο μεγαλόσωμο είδος λαγόποδα είναι ο τετράων, το μήκος του οποίου φτάνει τα 45 εκατοστά και το βάρος του το μισό κιλό. Οι κόκκινοι λαγόποδες, το χειμώνα είναι κατάλευκοι, αν εξαιρέσουμε την μαύρη ουρά, τα μάτια και το ράμφος, αλλάζοντας φτέρωμα όπως τα πιο πολλά είδη της συνομοταξίας τους. Στη συνέχεια, με το λιώσιμο του χιονιού, αρχίζει σταδιακά να αντικαθίσταται το λευκό φτέρωμα με το καφετί. Το καλοκαίρι οι αρσενικοί γίνονται τελείως κόκκινοι, θυμίζοντας πολύ την κόκκινη αγριόρνιθα, ενώ οι θηλυκές παίρνουν ένα καφέ και άσπρο χρώμα. 
Σε κάθε περίπτωση, με τα πρώτα χιόνια όλα τα είδη γίνονται κατάλευκα.


Φτερά υπάρχουν ακόμα και στα νυχοπόδαρα του λαγόποδα, τα οποία τον χειμώνα πυκνώνουν αισθητά βοηθώντας τον στο περπάτημα του χιονιού. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος αναπαραγωγής τους, όπου τα αρσενικά προκειμένου να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά και να τα προσελκύσουν, αρχίζουν να τσακώνονται μεταξύ τους και στη συνέχεια να περπατούν κορδωμένα, περνώντας μπροστά από τα θηλυκά, που ετοιμάζουν τη φωλιά τους κατάχαμα, στο έδαφος, δημιουργώντας μια μικρή εσοχή στο χώμα που την καλύπτουν με πρασινάδα.

Πόδι Λαγόποδα. Εικόνα : http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lagopus_lagopus_foot.jpg

Τα θηλυκά επιλέγουν για να κλωσήσουν τις ορεινές περιοχές ή την τούντρα, αλλά όταν πρόκειται για κάποιο νησί, τότε επιλέγουν τις παραλιακές περιοχές. Τα μικρά που θα γεννηθούν έχουν κίτρινο, μαύρο και καφετί πούπουλο και μετά από μια ώρα, που θα βγουν από το αβγό, είναι ικανά να τρέξουν, ενώ για να μπορούν να πετάξουν, αρκεί η πάροδος δύο εβδομάδων, μόνο!
Πολύ συχνά, οι λαγοπόδες αποτελούν τροφή στους Εσκιμώους και τους Ινδιάνους, όμως δεν παύουν να αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα είδη πτηνών, τα οποία εντυπωσιάζουν τόσο με την εμφάνιση, όσο και με τις ικανότητές τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου