Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΓΚ


Στη νότια Γαλλία, μεταξύ του ποταμού Ροδανού και της αρχαίας πόλης Αιγκ - Μορτ, βρίσκεται η άγρια, τραχιά γη της Καμάργκ. Σ' ένα έδαφος με αντίξοες κλιματικές συνθήκες, έναν ιδιαίτερα θερμό ήλιο, όπου τον χειμώνα η περιοχή σκεπάζεται μ' ένα παχύ στρώμα αλμυρού νερού, οι κάτοικοι αισθάνονται ευτυχείς και καμαρώνουν για τα ελώδη εδάφη του ποταμού Ροδανού, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Χαρακτηρίζουν δε, το συγκεκριμένο μέρος ως "το πιο αριστοκρατικό έδαφος που κατάκτησε ποτέ ο άνθρωπος", νιώθοντας υπερήφανοι που κατόρθωσαν να το δαμάσουν και να ζήσουν σ' αυτό ελεύθεροι, με αναλλοίωτες τις συνήθειες, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.


Όμως, ένα τόσο πανάρχαιο μέρος, με μεγάλη ιστορία, παρά το φυσικό πλούτο και την ομορφιά που αναδύεται από κάθε πλευρά του, δεν θα μπορέσει να μην αλλοτριωθεί από την "επίδραση" του πολιτισμού, αφού δίχως την εξασφάλιση οικονομικών πόρων δε μπορεί να προχωρήσει την ανάπτυξή του. Έτσι, λοιπόν, επενδύει κατά μεγάλο μέρος στα οφέλη του τουρισμού αφού στην Καμάργκ ζουν εδώ και αιώνες, τα ξακουστά και πανέμορφα άσπρα άλογα, τα οποία οι τουρίστες που την επισκέπτονται αποκαλούν "τα άλογα της θάλασσας"!


Τα άλογα αυτά, εκ πρώτης όψης δεν διαφέρουν πολύ από τα υπόλοιπα άλογα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες στην εξωτερική τους εμφάνιση, που κάνουν τη διαφορά.
Βαρύ τετράγωνο κεφάλι, κοντός λαιμός, ίσιοι κι αδύνατοι ώμοι, χαίτη και ουρά μακριές και πυκνές, πλατιά και μυώδη καπούλια, αλλά και ένας πολύ γερός σκελετός με δυνατά πόδια, τέλεια προσαρμοσμένα σε εκείνα τα εδάφη, ώστε να μην χρειάζονται πετάλωμα, κάνουν αυτά τα άλογα ξεχωριστά και άξια θαυμασμού.


Τρέφονται με ελάχιστα που βρίσκουν στα ελώδη εδάφη, αλλά ακόμα κι έτσι έχουν συνηθίσει να επιβιώνουν μόνα τους, δίχως την ανθρώπινη βοήθεια.
Συνεπώς, τη διατροφή τους αποτελούν τα καλάμια, οι αλμυροί βλαστοί και πόες, που μοιράζονται δίκαια με τους επίσης ξεχωριστούς ταύρους που ζουν στην Καμάργκ.


Κι ενώ το ύψος αυτών των σπάνιων αλόγων δεν ξεπερνά το 1.50 μ., εντούτοις, εκείνο που τα κάνει να ξεχωρίζουν τόσο πολύ είναι το άσπρο χρώμα τους, το οποίο, όπως έχουν πει οι ποιητές, "θυμίζει το χρώμα του αφρού της θάλασσας".


Όσον αφορά στην προέλευση αυτών των πανέμορφων αλόγων, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξή τους μετρά πολλούς αιώνες πριν. Παρ' όλα αυτά, έχουν αναγνωριστεί επίσημα από Εθνική Ιππολογική Υπηρεσία σαν μια ιδιαίτερη φυλή, ενώ λέγεται πως ενδέχεται να κατάγονται από τα μογγολικά άλογα, με τα οποία Γότθοι και Οστρογότθοι εισέβαλαν στην Ευρώπη, είτε ότι πρόκειται για μια ιθαγενή φυλή, που έχει στενή συγγένεια με το άλογο της Σολούτρ.


Σαν επίλογο, να πούμε ότι η Καμάργκ, μαζί με την πρωτεύουσά της Σαιντ-Μαρί ντε λα Μερ, παρά τη σκληρή και άγρια όψη της, ταυτόχρονα μεγαλόπρεπη και επιβλητική, μένει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη όσων την επισκέπτονται για τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, τα γεμάτα χρώμα φολκλόρ φεστιβάλ που διοργανώνονται τακτικά και όπου οι "γκάρντιαν" (εκτροφείς των μαύρων ταύρων για τις ταυρομαχίες), εκτελούν επιδέξια αξιοθαύμαστες ασκήσεις πάνω στα κατάλευκα "θαλάσσια άλογα".





1 σχόλιο: